Virtual Private Network – este o conexiune privata intre doua sau mai multe retele sau calculatoare care trimit date protejate peste o retea publica de date sau prin Internet.
Acest tip de conexiune previne accesul neautorizat la datele pe care dumneavoastra le transferati intre sediile de lucru sau intre sediul companiei dumneavoastra si angajatii sau colaboratorii ce lucreaza din afara companiei. Informatiile care circula prin VPN sunt protejate prin diferite tehnologii de securitate (criptare, autentificare, IPSec); nu trebuie sa va temeti ca datele care circula prin conexiunea VPN pot fi compromise.
Există două tipuri principale de reţele VPN:
1.Reţele VPN pentru accesul de la distanţă (remote access VPN) – permit fiecărui utilizator dialup să se conecteze în mod partajat la un sediu central prin Internet sau alt serviciu public de reţea. Acest tip de reţea VPN este o conexiune utilizator-LAN care permite angajaţilor o conectare din afară la reţeaua LAN a companiei. Sistemele angajaţilor folosesc o aplicaţie software client VPN specială, care permite o legatură sigură între ei şi reţeaua LAN a companiei
2.Reţele VPN locaţie-la-locaţie (site-to-site) – sunt folosite pentru a extinde reţeaua LAN a companiei în alte locaţii, astfel încât angajaţii din aceste locaţii aflate la distanţă să poată utiliza aceleaşi servicii de reţea. Aceste tipuri de reţele VPN sunt conectate in permanenţă.